Postat la 07.02.2019, 14:40 Comunicate de presă

Activele de producţie ale KMG International din România au stabilit noi recorduri operaţionale

În data de 5 februarie 2019, a avut loc reuniunea anuală a managementului KMG International (Grupul sau KMGI), în cadrul căreia au fost prezentate rezultatele activităţii înregistrate de către Grup în 2018 şi au fost stabilite principalele obiective pe termen mediu.


În conformitate cu datele contabilitatii de gestiune, în anul 2018 Grupul KMGI a înregistrat rezultate operaţionale şi financiare pozitive. În acord cu rezultatele neauditate ale contabilităţii de gestiune, profitul operaţional (EBITDA) a atins nivelul de 249,7 milioane USD, iar indicatorul profitului net a fost de 86 milioane USD.

În acelaşi timp, în perioada de raportare, compania a stabilit noi recorduri de producţie în toate segmentele de activitate – rafinare, vânzare cu amănuntul (retail) şi trading. Principalii factori operaţionali care au contribuit la aceste rezultate au fost majorarea volumelor materiilor prime procesate şi a produselor finite, precum şi creşterea semnificativă a vânzărilor de produse petroliere în România şi în regiune.

În 2018, rafinăria Petromidia, cel mai mare activ al Grupului şi una dintre cele mai moderne unităţi de procesare a ţiţeiului din regiunea Mării Negre, a atins noi indicatori de eficienţă operaţională. Volumul total de materii prime procesate de rafinăria Petromidia a fost de 5,9 milioane de tone, cu 1 milion de tone peste volumul planificat, reprezentând cel mai ridicat volum de materii prime prelucrate în cei 40 de ani de funcţionare a rafinăriei.

Volumul produselor finite (benzină, motorină şi combustibil de aviaţie) obţinute în cadrul celor trei unităţi de producţie ale KMG International din România (rafinăriile Petromidia şi Vega, precum şi unitatea de petrochimie) a atins un nivel record de 5,8 milioane de tone în 2018. De asemenea, au fost înregistate noi recorduri în activitatea de producţie a principalelor produse petrochimice - polipropilenă, bitum şi hexan.

O creştere semnificativă a vânzărilor a fost înregistrată pe segmentul comerţului cu amănuntul (retail). Vânzările totale (cu ridicata şi cu amănuntul) pe canalele de distribuţie interne şi externe s-au ridicat la 3,35 milioane de tone, ceea ce reprezintă cu 59 de mii de tone mai mult decât în 2017 şi cu 1,25 milioane de tone mai mult decât în 2012. În acelaşi timp, profitul obţinut din vânzarea cu amănuntul a produselor nepetroliere a atins cifra de 21 de milioane USD, cu 28% mai mult decât anul trecut (6,3 milioane USD) şi de peste două ori mai mult decât în 2012.

Noi cifre record au fost înregistrate în ceea ce priveşte vânzările de ţiţei către parteneri. Exporturile de materii prime şi produse petroliere comercializate pe canalele de trading au ajuns la 14,9 milioane de tone, cu 2,7 milioane de tone mai mult decât rezultatul din 2017 şi cu 10,3 milioane de tone mai mult decât în 2012. Marja de profit realizată din tranzacţiile cu partenerii externi a atins suma de 48,1 milioane USD, cu 16,7 milioane USD mai mult decât în 2017 şi de aproape trei ori mai mult (17,9 milioane USD) decât în 2012.

La obţinerea rezultatelor operaţionale record în 2018 a contribuit semnificativ implementarea programelor interne care au ca scop dezvoltarea în etape şi diversificarea continuă a activităţilor.

Prin utilizarea surselor proprii de finanţare au fost implementate proiecte care vizează optimizarea şi creşterea eficienţei din punct de vedere al costurilor de procesare, logistică şi vânzare, precum şi reducerea costurilor operaţionale şi creşterea profitabilităţii tuturor activităţilor curente.

De asemenea, în cadrul proiectelor de extindere a reţelei regionale de distribuţie carburanţi din România, Moldova, Bulgaria şi Georgia, au fost deschise circa 200 de noi puncte de alimentare carburanţi (inclusiv benzinării, staţii mobile Expres şi baze interne).

“În anul 2018, activitatea operaţională a KMG International s-a desfăşurat în deplină conformitate cu planurile stabilite şi cu strategia Grupului, aprobată la începutul anului. În ceea ce priveşte principalii indicatorii de producţie, anul trecut a fost cel mai bun din cei peste 10 ani de când KazMunayGas, compania nationala de petrol şi gaze din Kazahstan, a devenit unic acţionar al KMGI. Pe termen mediu, ne propunem să dublăm indicatorul profitului net, să continuăm implementarea strategiei acţionarului KazMunayGas, de extindere a prezenţei pe piaţa internaţională şi, în consecinţă, de creştere a valorii întregului Grup de companii KazMunayGas" - a menţionat Zhanat Tussupbekov, director general al KMG International.

În 2019, KMG International intenţionează să înceapă implementarea proiectelor de construcţie a unei centrale de cogenerare pe platforma rafinăriei Petromidia, precum şi extinderea reţelei de benzinării în România, principala piaţă de desfăşurare a activităţii. Se preconizează că aceste proiecte de infrastructură, care vor contribui la îmbunătăţirea sustenabilităţii financiare şi profitabilităţii Grupului, vor fi implementate în cadrul Fondului de investiţii kazah–român. În plus, sunt în curs de desfăşurare proiectele de automatizare integrată a rafinăriei şi extinderea capacităţilor logistice ale unităţii de producţie. În total, în următorii 5 ani, compania intenţionează să implementeze aproximativ 100 de proiecte IT în toate direcţiile de activitate.

 

Informaţii de referinţă:

KMG International N.V. deţinută 100% de „KazMunayGas” este o companie petrolieră internaţională integrată, care desfăşoară operaţiuni în domeniile rafinare, vânzare de produse petroliere, furnizare de servicii industriale pe 11 pieţe principale. Reţeaua de distribuţie a companiei este formată din peste 1,100 de puncte de alimentare în Georgia, Bulgaria, Moldova şi România, unde Grupul deţine două rafinării – Petromidia din Năvodari şi Vega din Ploieşti, precum şi singura unitate de petrochimie din România. Activitatea principală a companiei se desfăşoară în regiunea Mării Negre.

Rezultatele pozitive din ultimii ani şi performanţele operaţionale ridicate se datorează, în principal, finalizării cu succes a programului de modernizare şi de creştere a  productivităţii rafinăriei Petromidia din Năvodari.

Datorită modernizării, volumul de procesare al rafinăriei Petromidia a crescut de la 3,8 la 5 milioane de tone de materii prime, a fost realizată trecerea la producţia exclusivă de carburanţi la standard Euro-5, iar coeficientul de conversie a materiilor prime a ajuns la 94%. În perioada 2012 şi 2017, costul de procesare a ţiţeiului a scăzut de la 28 la 16 USD pe tonă. De asemenea, ca urmare a modernizării rafinăriei Petromidia au fost repuse în funcţiune instalaţiile de polipropilenă şi polietilenă de înaltă şi joasă densitate.
 

Departamentul Comunicare şi Relaţii publice

KMG International