Software cimentari

Cimentarea este un proces de dislocuire a fluidelor de foraj cu pasta de ciment. O operație de cimentare reușită reprezintă unul din cei mai importanți factori din viața productivă a oricărei sonde.

Izolarea zonală completă și durabilă este obiectivul principal al unei operații de cimentare.

Planificarea slabă și execuția operațională defectuoasă pot determina nu numai o cimentare nereușită, ci pot conduce la pierderea recuperării hidrocarburilor din sondă.

Unele dintre provocările cu care se confruntă astăzi companiile petroliere și de servicii includ circulația fluidelor din sondă (U-tube), densități echivalente de circulație (ECD) mari, pierderile de circulație și presiunile de pompare excesive, predicția temperaturilor, etc.

Aceste preocupări pot fi cel mai bine analizate folosind modele pe calculator, ce permit inginerilor să vizualizeze eforturile diferiților parametri de proiectare înainte de efectuarea operației. Astfel se pot identifica eventualele probleme și proiectarea operației de cimentare poate fi ajustată înainte de începerea pompării.

Programul de computer CEMPRO+ permite companiilor de cimentare și operatorilor să ofere ce este mai bun în privința expertizei tehnice la toate nivelurile.

Beneficiile utilizării modelării pe calculator

Excelent planificator

Software-ul permite inginerilor să vizualizeze imagini mari și complete în etapa de proiectare. Reduce timpul de staționare a instalației de foraj prin examinarea cerințelor de pompare în funcție de configurația specifică a găurii de sondă, a proprietăților pastei de ciment și a parametrilor de operare

Reduce riscul

Software-ul CEMPRO vă permite să vedeți efectele diferiților parametri de proiectare a operației de cimentare înainte ca de efectuarea efectivă a operației. În acest mod, multe din eventualele probleme pot fi identificate înainte de începerea pompării și pot fi făcute modificările corespunzătoare. Pierderea circulației, migrarea fluidelor, slaba aderență a cimentului sau contaminarea pastei pot fi evitate sau minimizate

Operații mai sigure

Utilizarea unei aplicații software standard asigură consistența și siguranța în rezultate și ajută la reducerea erorilor inutile care ar putea periclita operațiile de cimentare. Instrumentele acestui software ajută la anticiparea comportamentului sondei cu suficient timp înainte pentru a permite echipelor de cimentare să ia calm decizii tehnice certe, care să conducă la operații mai sigure

software_cimentari_1
 
software_cimentari_2


CemCADE (Proiectare şi evaluare a Cimentărilor asistată pe calculator - Cementing Computer Aided Design and Evaluation) este un program software al companiei Schlumberger, ce urmăreşte să optimizeze proiectarea operaţiilor de cimentare într-un anumit set de condiţii de sondă.

Parametrii de sondă includ diametrele burlanelor, geometria şi traiectoria găurii de sondă, proprietăţile fluidului de foraj şi litologia zonei, presiunea din porii formaţiei şi presiunea de fisurare. Odată ce parametrii sondei sunt cunoscuţi, parametrii operaţiei de cimentare (inclusiv densităţi de fluid, reologii şi volume, debitele de pompare) sunt optimizaţi pentru un obiectiv predefinit.

Software-ul verifică de asemenea ca operaţia să fie executată în condiţiii de siguranţă.

Aceste teste de siguranţă se referă la:

  • Integritatea coloanelor de burlane (presiuni de rupere şi de colaps)
  • Siguranţa sondei (presiunile din pori şi de fisurare)
  • Fenomenul de flotabilitate a coloanelor de burlane