Postat la 28.06.2024, 11:00 Comunicate de presă

Rompetrol publică Raportul de Sustenabilitate 2023

Rompetrol a publicat Raportul de Sustenabilitate al Grupului, cu o analiză detaliată a performanţei de mediu, socială şi de guvernanţă (ESG) a Grupului, cu detalierea activităţii unor companii relevante pentru întregul lanţ valoric, şi care intră în sfera de aplicare a directivei privind raportarea de sustenabilitate, inclusiv a companiilor listate la bursă - Rompetrol Rafinare, Rompetrol Well Services, dar şi a altor entităţi din România, Bulgaria, Georgia şi Republica Moldova. Raportul este auditat de EY.

Raportul ilustrează angajamentul Grupului faţă de practicile de sustenabilitate, cuprinzând aspecte precum eficienţa energetică, reducerea emisiilor şi gestionarea deşeurilor, cu accent pe siguranţa la locul de muncă, conduită etică, diversitate, dezvoltarea talentelor, sprijin pentru comunităţi - ca elemente centrale ale strategiei de sustenabilitate a KMG International.

Câteva performanţe şi cifre cheie ale anului 2023:

Oameni

• Numărul mediu de angajaţi în Grup este 5.358 (30% femei, 70% bărbaţi)
  • 3.539 în România, 5 generaţii de specialişti în peste 200 de tipuri de profesii
  • Numărul mediu de ore de formare profesională raportat la numărul total de angajaţi din grup a fost de 16,69 (24% creştere faţă de 2022)
  • 97,78% din total personal în Romania sunt angajaţi locali.

Comunitate
Rompetrol continuă să sprijine comunităţile locale, investind peste 1.5 milioane USD în proiecte de sănătate, protecţia mediului, educaţie şi cultură, de exemplu - echiparea elicopterelor medicale SMURD, investiţii majore în Centrul Medical Năvodari, Festivalul Internaţional George Enescu, campanii de plantări la nivel naţional.

Siguranţă
Siguranţa este prioritară în derularea operaţiunilor Rompetrol, respectăm reglementările, standardele şi legislaţia privind siguranţa la locul de muncă, şi continuăm să oferim training oamenilor noştri, pentru a ne desfăşura activitatea într-un mediu sigur.
Obiectivele companiei rămân – 0 fatalităţi, LTIR 0, TRIR 0.

Mediu
Grupul este aliniat cerinţelor europene şi respectăm legislaţia de mediu, precum şi standardele din industrie, iar rafinăriile noastre deţin autorizaţii integrate de mediu.

De-a lungul anilor, datorită investiţiilor în tehnologie şi proiecte de mediu, nivelul emisiilor a fost redus constant iar indicele de performanţă energetică (EII) îmbunătăţit.
EII pentru 2023 a fost de 101,3 (comparativ cu 119,5 în 2010). Acest indicator este esenţial în identificarea domeniilor pentru optimizarea energetică şi reducerea amprentei de mediu.

Deşeuri
În 2023, Rafinăria Petromidia a demonstrat un angajament puternic faţă de sustenabilitatea mediului prin practicile sale de gestionare a deşeurilor, cu 95% din totalul deşeurilor generate trimise pentru recuperare, iar restul de 5% eliminate (o îmbunătăţire faţă de 2022 când 92% din deşeuri au fost recuperate).

Piaţa
Rafinăria Petromidia a procesat 5,01 milioane tone ţiţei şi alte materii prime, din care a vândut pe piaţa din România peste 2,8 milioane tone produse petroliere. Rafinăria Vega, care funcţioneză ân deplină sinergie cu rafinăria Petromidia, a procesat peste 474 mii tone de materii prime.

La nivel de Rompetrol Downstream vânzările de carburant s-au realizat prin peste 1100 puncte de distribuţie, către clienţi persoane fizice şi juridice.

Total taxe plătite la bugetul de stat al României în 2023: 1.72 miliarde USD.

Proiecte cheie

• Rompetrol a instalat staţii de încărcare de 300kW la 11 staţii CODO de-a lungul autostrăzii Sibiu-Nădlac A1
  • Studiile de fezabilitate pentru o fabrică bioetanol cu capacitatea de 50.000 de tone, şi o fabrică de biodiesel cu capacitatea de 60.000 tone au fost finalizate.
  • Gradul de finalizare al construcţiei centralei de cogenerare la sfârşit de 2023 a fost de 80%, aceasta va genera aprox. 80 MWh de energie electrică, din care aprox. 60-70 MWh pentru a acoperi integral necesarul de energie electrică a platformei Petromidia şi abur tehnologic de până la 180 de tone/oră.

Raportul de sustenabilitate pentru 2023 respectă standardele Iniţiativei Globale pentru Raportare (Global Reporting Initiative - GRI) şi ghidul voluntar IPIECA pentru industria de petrol şi gaze, precum şi Obiectivele de Dezvoltare Sustenabilă ale Naţiunilor Unite.

Puteţi citi integral Raportul de Sustenabilitate 2023 pe www.rompetrol.com